Pénz nélkül ma

20130516-mark-boyle-penz-nelkul-monelyless-man4[1]Mostanában többször találkoztam az interneten a “PÉNZ NÉLKÜL IS LEHET ÉLNI” jellegű írásokkal – mondhatni mozgalommal. (lásd: Pozitivnap , Origo , Zöld Bazár) Ennek kapcsán nagyon sok gondolat kívánkozik ki. Talán az első, hogy ezen kezdeményezések (életstílusok) jók arra, hogy felhívják a figyelmet a problémára, és hogy nem vagy egyedül kedves Olvasó, aki elgondolkozik világunk eme problémáján. Arra azonban, hogy változást hozzanak igencsak kevesek. Az történetek segíthetnek, hogy társadalmunk jelenlegi formájában hogyan tudunk többet megtakarítani, avagy teljesen megszabadulni a pénzhasználattól. ( Egy szép gyűjtemény található ezen a Facebook oldalon.)

Amíg nincs kiforrott alternatíva, addig ezen “kiabálások” elhalnak. Nincs mibe kapaszkodni, nincs cél. Azaz cél lehet a fizetőeszközök eltörlése, környezettudatosság stb. De a fő probléma, hogy hogyan fog működni egy társadalom ezek nélkül. A fizetőeszközök, mint csere pufferek elterjedése, használata szükséges volt és ennek köszönhetjük mai kényelmünket, de a problémák egyre nagyobb tárházát is, mely végül maga alá temethet mindent, amit eddig, mint emberiség elértünk.

Nézzük közelebbről. Lehet-e élni pénz nélkül? Azok, akik ezt választották életmódjuknak, mások – már nem használt – termékeit használják fel. Jó oldalai egyértelműek (pl. környezetterhelés csökkentése, feleslegek eltüntetése). Nem beszélnék arról, hogy ennek a tevékenységnek is megvannak a szabályai pl. egészségvédelemre ügyelni, egyebek. Amire viszont kitérnék, hogy ezen életmódok csak olyan környezetben életképesek, ahol még van mit elvenni (lefölözni). Ha egy társadalom jelentős hányada erre az életmódra rendezkedne be, belátható, hogy azonnal eltűnnének a fölöslegek. Éhezés alakulna ki, de legalábbis jelentősen tovább nehezedne ez az életmód. Összefoglalva, ezen akciók szigetszerűen működnek, de nem kínálnak megoldást a problémára. Inkább „csak” egyfajta kilátástalan csüggedést látok bennük, ilyen formában kiabálva a világba.

A megoldásnak olyannak kell lennie, mely fenntartható módon működik, mely lehetőséget biztosít, hogy akár tovább változtassuk életmódunkat, mely minden személy számára elérhető, választható lehet mások kára nélkül és együttműködésre is sarkalja a résztvevőket. Minden elismerésem mellett javasolnám a fenti életmód tagjainak: ha másoknak is segíteni akarnak inkább használják a fejüket gondolkodásra, ne csak tiltakozásra vagy kiabálásra.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)


7 + = tizrnnégy

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>