Munka a pénzmentes társadalomban

Egymás között többen beszélgettünk arról, hogy dolgozni lehetőség, vagy kötelezvény egy olyan társadalomban, melyben bizonyos alapvető juttatások ingyenesek.

Egymásnak ellentmondó érvekkel, mindkét álláspont védhető volt.

Átmeneti időszakban valószínűleg nem lehetséges mellőzni a munkára kötelezést, cserébe a juttatások ingyenességéért. Ellenkező esetben a legtöbben azonnal “szabadságra” mennének és ezzel a társadalmi szintű termelés megakadna. Ez magával hozná, hogy hiány keletkezne akár az alapvető élelmiszerek között is. Egy végeláthatatlan spirálban végül államcsőddel zárulhatna.

Egy távolabbi időszakban, melyben már jelentős időt eltöltöttek az emberek, beállt az a rendszer, mely az újraelosztást szabályozza, tehát egy ilyen időszakaszban elvileg nem okoz változást a munka kötelezvény eltörlése. Ennek oka, hogy az egyének nem attól fognak félni, hogyan élnek meg, hanem a munkájukkal és főként tudásukkal kivívott körülményeket (életvitel, elismerés stb.) próbálják fenntartani.

Megjegyzendő, hogy a munka, a tanulás és a tudás mindig presztizst jelent vagy kell, hogy jelentsen. A tudásnak is vannak végeredményben egyenrangú, de az eléréséhez vezető útban mégis jelentősen különböző változatai. Itt gondolunk a tapasztalati úton nyert, vagy a direkt tanulással (és gyakorlattal) szerzett tudásra. Emiatt egy szakmájában jelentős (élet)tapasztalattal bíró személy ugyanolyan tiszteletet és egyben besorolást tudhat magáénak, mint az a professzor, doktor vagy mérnök, aki mindezt elméleti úton pár év leforgása alatt, iskolapadban szerezte meg.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)


három + = 8

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>