Gondolatok – Patrik Hlamizár

toll_karkoto_miniKíváncsiak voltunk, hogy a szerzők, milyen gondolatokkal indultak neki a pályaművek megírásának egy pénz nélküli világról. A pályázókat kérdeztük erről.

Patrik Hlamizár (Hógolyó terv)

“Hogyan készült…
Némi tanakodás után a pénz nélküli világról, azt az alternatívát választottam, hogy erre az útra hogyan lehetne rálépni, békésen, mindenki legnagyobb megelégedésére. Úgy, hogy kezdetben az adó is rendesen be legyen fizetve, még ha csak a minimálbér után is. A változás később érinthetné a teljes jövedelmet, és egyéb társadalmi berendezkedést is, de ez a verzió egy sokkal terjedelmesebb munkát igényelt volna. Amint megvolt az alap váz, amit egy füzetbe jegyeztem le először, elkezdtem gépelni. Sok gondolat menet közbe jön, mikor gépelek, csak úgy a semmiből, ha jónak találom, máris a történet részévé válik. A novella alapgondolata az, hogy nem a lakosság megsarcolása által lehet a társadalom egészének jólétét biztosítani, hanem ellenkezőleg, magas jövedelemhez kell a polgárokat juttatni, akár „lehetőség” formájában, s akkor elindul egy önmagát gerjesztő folyamat, mindenki jobban jár, s elkezdődik egy felfelé ívelő, hosszú távú fellendülés. A „lehetőség” mint majdhogynem cserekereskedelem bevezetése egyben korlátokat is állít, gátakat szab a feleslegesen felhalmozott anyagiaknak az egyes egyének számára. Reményeim szerint belátják, hogy vannak határok, melyen túl, már értelmetlen a felhalmozás, ezt hívatott biztosítani az új csereeszköz, a tehetősek egészséges korlátok közé szorítását, a kisebb jövedelműek javára, és az egész társadalom megváltoztatását tűzve ki célul. Erre az útra lépés első apró momentumáról szól írásom. A többi majd kialakul, akár az apró hógolyó is képes hatalmas lavinát létrehozni, és itt csak az elmaradott beidegződéseket, vagyis csak a pénz egyeduralmát söpörné el a fergeteg. Ami idejétmúlt, nem kell sajnálni, talán így, talán máshogy, ez a nem túl távoli jövőben meg is fog valósulni.
Nagyjából ennyi jut eszembe a „Hógolyó terv” című novellám írásáról, és mi járt közben a fejemben.” 

opnhu_logo_mikro1

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)


− kettő = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>