Gondolatok – Helstáb Martin

pogi600b

A kattintás, ami erre az oldalra és a novellaíró pályázatra vezetett, olyan volt, mint mikor valaki már régóta bolyong a sivatagban, majd egy bucka tetejére lépve meglátja maga előtt az oázist. Ökológusként számomra a legfontosabb, hogy az élőlényeket a természetes környezetükben figyelhessem meg, így annak megőrzése az elsődleges ok, mely ezekhez a gondolatokhoz vezetett. A manapság divatosan öko-háztartásoknak nevezett önfenntartó rendszerek, beleillenek abba a képbe, amit én egy pénzmentes világról el tudok képzelni. Szép mozgalom kivonulni a társadalomból, hogy egy ilyen tanyasi jellegű életformával tegyünk a bolygóért az kétségtelen, követendő példa, de globális változások eléréséhez semmiképp sem elég.

A novellámban egy utópikus világképet írtam meg, mely már régóta fogalmazódott bennem. Az alapvető elgondolás szerint a tudósok rájöttek, hogy az emberiség rohamos növekedése és a Földet kiaknázó életmódja hamarosan pusztuláshoz vezet. Azonban a harmónia visszaállításához, az emberi populáció kontrollálására és a természetből való kivonására van szükség. Ilyen drasztikus beavatkozást pedig nem vihetnek véghez, ameddig nem bírnak korlátlan hatalommal. Az irományomban tudósok lévén, erre is megtalálják a megoldást, majd valóban feláll egy olyan világrend, melyben békésen él az emberiség, az öko-tudatosság egy felsőbb szintjén. amit már öko-tudatlanságnak is lehetne nevezni, mivel egy precízen megtervezett számítógép vezérli az egész bolygót. Az emberiség immár az óceánokból magasra kinyúló hatalmas platformokon él, melyek közül vannak élelmiszertermelő típusok is, amiken robotok dolgoznak. Az áramot ekkora népességre a szél és napenergia által könnyedén biztosítják. Az embereknek nincs más dolguk, mint kiélvezni a számtalan lehetőséget, melyhez ingyen juthatnak a rendszer által igazságosan elosztva. Aki lázong vagy többet akar a jussánál, azt megbünteti vagy eltávolítja a szuperszámítógép. Az embereknek megvan a lehetősége, hogy kiemelkedjenek tehetségük és kemény munkájuk lévén a sportban, művészetekben és egyéb területeken, de sosem hatalomra törve pénz által.

Sokak szimpatizálhatnak a novellám világának végső formájával, de annál kevesebben vannak, akik az ehhez vezető utat támogatnák. Ezért halvány bennem a remény, hogy egy nem pénz- és hatalomcentrált világrend valaha is feláll.

Comments are closed.